Beköszöntő

Tisztelt tanárok, kedves diáktársak!

Remélem mindenkinek jól telt a nyári szünet. Bizonyára mind úgy éljük meg az első napokat, hogy a kutyának sem hiányzik visszajönni e falak közé, tanulni és kötelességeinket elvégezni. Megnyugtatlak benneteket, nem csak mi, diákok vagyunk ezzel így. Talán a tanárok se jönnek lázba napi hét-nyolc órányi tiniseregtől.

Sokkal kellemesebb lenne otthon lézengeni, vagy jéghideg görögdinnyét majszolni a kertben. Naphosszat szórakozni a barátokkal vagy épp a családdal. Ezekről egy ideig le kell mondanunk, és a késői ébredésről szó sem esett. De ne aggódjatok, mindig a kezdet a legnehezebb!

Ez úton is hadd köszöntsem az új diákokat. Remélem nagyon jól fogjátok magatokat érezni gimnazista éveitek alatt a Refiben. Ha bármi problémátok lenne, elsősorban az osztályfőnök nyújthat segítséget, amit gondolom már tudtok, de bátran fordulhattok kedves Böbe nénihez is a portánál, vagy idősebb diáktársaitokhoz. Kitartást és szorgalmat kívánok nektek, hogy elérjétek a céljaitokat.

Ha már célokról és szorgalomról beszélünk: mint azt már természetesen tudjátok, színvonalas iskolánkban rengeteg kitűnő tanuló és élsportoló jár, hadd mutassak is be öt kedves ismerősömet, akik az elmúlt években csodálatos eredményekkel öregbítették iskolánk nevét, titeket is erre sarkalva.

Major Regina

Regina az elmúlt években rengeteg versenyen lett dobogós helyezett, köztük 2022 májusában első helyet nyert a zágrábi nemzetközi versenyen nem csak az iskolát, de országunkat is képviselve. Négy évesen kezdett el sportolni és táncolni, akkoriban még a Dalma Dance Club-nál, ma már vegyült a tánc iránti szeretete akrobatikus elemekkel is. Elmondása szerint neki a fitness nyújtja a tökéletes sportolási lehetőséget, ugyanis amellett, hogy keményen eddz, táncol is. Jelenleg heti három edzésen vesz részt, 5-7 órát tölt el hetente a Mátrix Fitness S.E-nél.

Regina nagyon szenvedélyesen és határozottan áll hozzá mind a sporthoz, mind a tanuláshoz. Már hetedikesen tudja, hogy állatorvos szeretne lenni, és azt is, hogy ez mivel jár, de szorgalmasan és odaadóan hajtja álmait. Bár ebben a felsorolásban ő a legfiatalabb, rendkívül éretten kezeli a rá háruló társadalmi feladatokat. Példaként szolgál az osztálytársai körében, sőt, talán még a csapata körében is, nem hanyagolja el se a tanulást, se a sportot, emellé szabadideje is van. Mi a tanulság? Bármi megoldható, ha meg akarod oldani. Reginát az eredményei motiválják, a sikerélmények hajtják tovább, hogy ne adja fel, ami nem is csoda: ilyen elszántsággal és eredményekkel a határ a csillagos ég. Na meg azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ha szereted, amit csinálsz, nem okoz gondot tovább űzni.

Gonda Zita

Zita 2015-ben kezdte az úszást a MÚV SE-nél kezdő csoportban, ma már többszörös aranyjelvényes és dobogós versenyző. A Magyar Úszó Szövetség által kiírt úszóversenyek állandó résztvevője és állandó dobogós helyezettje. Több versenyszámban ranglista Top 10-ben van. Egyszóval tényleg nagyon ügyes és teljes mértékben oda teszi magát erőt és időt nem kímélve. Hetente 10 edzésen vesz részt, szabadideje is napi 1-2 óra közé tehető. Ő, és az edzője is úgy gondolják, hogy teljességgel megéri a fáradozást és a legjobbak közötti legjobbra törekednek.

Zita az 50 méteres távokra fókuszál leginkább, az edző elmondása szerint legutóbbi versenyen 50 méter pillangón és 50 gyorson hihetetlenül úszott. “A délutáni döntő után ugyanazt láttam a szemében, mint anno a szintén Refis Nagy Zolinak, hogy Bajnok akar lenni…” – nyilatkozta Zita edzője, Csipes Andor. Nem csoda, hogy ilyen jó véleménnyel vannak róla, amellett, hogy ennyi energiát fektet az úszásba, nem hanyagolja el a barátait, – sőt, legjobb barátnője az edzőtársa – és az iskolát sem. Bár sokszor nehezen veszi rá magát edzések után a tanulásra, kiváló tanulmányi eredménye van, és próbálja mindenből kihozni a legtöbbet. Úgy tervezi, hogy amíg összhangban tudja tartani a tanulást és az úszást, addig mindenképp többet és többet akar majd kihozni mindkettőből. Zita edzőjét idézve: “A győzelem azoké, akik a legjobban hisznek benne és soha nem adják fel!” Úgy hiszem Zita erre a legjobb példa.

Mester Zalán

Zalán idén kezdi a kilencedik évfolyamot Gyarmati tanárnő keze alatt. Óvodában kezdett el sportolni a Mezőtúri Atlétika Klubnál, először csak hobbi szinten édesanyja javaslatára, mára viszont az országos 3. helyet tudhatja magáénak összetett diákolimpián. Idén Debrecenben, területi versenyen is sikerült az országos ranglista első helyére kerülnie, ami szerintem nagyon nem kis teljesítmény. Szolnokon III.-IV. korcsoport Atlétika egyéni pályabajnokság megyei döntőjén 100m síkfutásban 2. lett. Ugyanúgy, mint osztálytársa, Zita, ő is napi egy-két óra szabadidőt kap, heti szinten több, mint 10 órát edzik, aminek, mint előbb már említettem, meg van a gyümölcse. Karsai tanár úr, az edzője nagymértékben segít neki kihozni magából a legtöbbet. Bár rengeteget sportol, az iskolát sem hanyagolja el.

A tanárok és kortársai is jó véleménnyel vannak róla. Elmondása szerint, nehezen, de össze tudja hangolni az iskolát és a sportolást, amihez valljuk be, nagy akaraterő kell. Ezért is szolgálhat példaként Zalán. Ha már példaképek, Zalánt Usain Bolt és Christian Tailor inspirálja, célja megdönteni az országos csúcsot. Ebben az is segítségére válhat, hogy szeret sportolni, hál’ Istennek jó közösségben van immár 9 éve. Reményeink szerint nem fogja abbahagyni ennyi év után sem. Hát sok sikert Zalán, hogy elérd, amit célul kitűztél!

Mihalina Márk

Gondolom senkinek sem kell Márkot bemutatnom. Azon kívül, hogy minden évben kitűnő tanuló, rengeteg módon hozzájárul az iskola jóhírének terjesztésében. Nem csak tanulmányaiban kiemelkedő, de mint művész, mint sportoló megállja a helyét. Jelenleg a Mezőtúri Református Kollégium kosárlabda csapatába játszik, center pozícióban. Edzője, mélyen tisztelt Gulyás László tanár úr, nagyon jó véleménnyel van róla és persze nagyon büszke az egész csapatára. A fiúk nagyon ügyesen dolgoznak össze a meccseken, és a csapat sikeréért mindannyian a legjobbat hozzák ki magukból. Csapatban nagyobb a felelősség is, mert ott nem csak önmagunkat, de az egész csapatot hagyjuk cserben, ha hibázunk. Persze a Refis kosárcsapat ügyesen veszi az akadályokat, márciusban diákolimpián országos 12 helyet nyerték el.

“Mindig is sportoltam, ez sosem volt kérdés, szerintem az egészséges életmód nagyon fontos, és az is, hogy az ember legalább egy sportágat űzzön.” említette Márk az interjú alatt. Bár rengeteget foglalkozik a zenével és a tanulással, nem hagyja ki az esti edzéseket se. Talán az is segít neki a maximumot kihozni mindenből, hogy a tanulásban a jövőképe motiválja, a sportot pedig hasznos és kellemes időtöltésnek tekinti. Hát igen, minden könnyebb, ha vannak céljai az embernek. Na meg az sem hátrány, ha szereted is, amit csinálsz, pont úgy, mint Márk.

Pabar Ákos

Ákosban egy sokoldalú és kitartó személyt ismerhettek meg. Egészen kicsi kora óta, pontosan négyévesen kezdett el a sporttal foglalkozni. Kipróbálta magát különböző csapatsportokban, mint vízilabda és kézilabda, de komfortosabb neki egyedül dolgozni, így, immár harmadik éve az edzőterem mellett döntött. Elmesélte azt is, hogy vékonyka srác volt és kezdetben önmaga építéséért edzett, majd egy hirtelen sugallat folytán, az édesapja – aki egyébként az edzője is -, támogatásával és segítségével belekezdett az erőemelésbe. Azóta rengeteg versenyen eredményesen szerepelt. Legutóbbi sikere a Scitec Muscle Beach I. hely, de általában mindig dobogós helyet foglal magának. Bár meg van elégedve a teljesítményével, Ákos végtelenül szerény és kedves mindenkivel.

Számára a motiváció azt jelenti, hogy felemel egy olyan súlyt, amit egy hónappal azelőtt megmozdíthatatlannak vélt. “És ez a KÜZDÉS, ami hajt!” -nyilatkozta Ákos. Amellett, hogy a sport Ákosnak egy szenvedély és szabadidős tevékenység, tanulmányait egyáltalán nem hanyagolja el. Kiváló tanulmányi eredménnyel büszkélkedhet, áprilisban, egy helyi szavalóversenyen II. Helyezett lett a korcsoportjában. De ha minden igaz, még egy évig hallhatjuk még szavalni iskolai rendezvényeinken, ugyanis Ákosnak ez az utolsó éve itt, a mezőtúri Refiben. Bár nagyon szereti, nem a sportból tervez megélni, így nagyon odaadóan törődik a jövőjével. Szerintem Ákos egy nagyon jó példakép lehet számunkra, legalább annyira, mint neki az édesapja.

Ebben a cikkben sajnos csak öt embert tudtam kiemelni, de nem szabad elfeledkeznünk a többtucat sportolónkról sem, akiket sajnos most nem tudok felsorolni. Végtelenül büszkék vagyunk rátok is skacok.

Személy szerint ezek a történetek engem is jobban motiválnak saját céljaim elérésére és megadják a kellő löketet a 2022/2023-as tanév elkezdéséhez. Kívánom, hogy erőt merítsetek belőlük és ti legyetek a következő évek példaképei.